Tarieven makelaars

Stel je voor: je wilt een huis kopen. Je hebt al een beetje zitten kijken naar geschikte panden, maar wilt nu definitief de knoop doorhakken. Het eerste wat je dan moet doen, is een geschikte makelaar opscharrelen. Je gaat op zoek naar een individu of bedrijf met kennis van de lokale woningmarkt en met verstand van zaken. Voor veel mensen speelt de kostprijs van de makelaar een belangrijke rol in hun afweging. Ze geven al veel geld uit aan een woning, dus ze betalen het liefst zo min mogelijk courtage. Aan de ene kant is dat een verstandige zet. Tarieven van makelaars kunnen behoorlijk verschillen, dus je kunt zeker geld besparen door gedegen vooronderzoek te doen. Aan de andere kant is het niet altijd verkeerd om iets meer uit te geven, als dat betekent dat je goed wordt geholpen. Waaruit bestaan de tarieven die makelaars rekenen en hoe vind je de beste deal?

  • De waarde van expertise
  • All-in-one
  • Onderhandelen of vergelijken

Het courtage van een ervaren makelaar ligt over het algemeen tussen de 1,5 en 2%. De daadwerkelijke tarieven die makelaars rekenen, zijn voor een belangrijk deel gekoppeld aan hun expertise en hun ervaring in de regio. Dat is logisch: goed inzicht in de lokale huizenmarkt is flink wat geld waard. Die kennis is namelijk in te zetten om een goede prijs voor je te regelen. Wanneer je een huis op het oog hebt van 200.000 euro, maar de makelaar weet dit voor 180.000 te bemachtigen, bespaar je een aanzienlijk bedrag. De dienstverlening mag dan misschien een paar honderd euro duurder zijn, maar dat kan zeker uit als je ziet hoeveel je vervolgens in je zak steekt. Goedkoop is dus niet altijd de beste keuze! Je kunt aan de tarieven van makelaars echter niet altijd zien hoeveel ervaring ze hebben. Kies dus niet blind voor een duurder bureau, maar lees recensies of benader andere klanten.

Tarieven makelaars: een vaste prijs en vergelijken

Het komt ook voor dat de tarieven van makelaars vooraf vastliggen. Ze kiezen dan voor een all-in-one oplossing, waarbij alle kosten in de prijs van het pakket zijn verwerkt. Je betaalt dan in de regel tussen de 1500 en 2500 euro, maar hoeft vervolgens nergens meer aan te denken. Sommige mensen proberen te onderhandelen met een makelaar, maar vaak heeft dat weinig zin. Ze hebben hun prijzen zorgvuldig bepaalt en zullen daar niet of nauwelijks van afwijken. Wat je wel kunt doen is de tarieven van verschillende makelaars met elkaar vergelijken. Je bekijkt dan de bedrijven in een bepaalde regio en welke prijzen zij rekenen. Wil je de tarieven van makelaars in jouw regio vergelijken? Kies dan voor Makelaarskosten. Surf naar makelaarkosten.nl en vul het formulier in. In een handomdraai ontvang je een lijst van diverse kantoren bij jou in de buurt en hun adviesprijs. Je kunt vervolgens zelfstandig een goede keuze maken. Heb je vragen over de vergelijking? Neem dan gerust contact op met de klantenservice. Zij helpen je graag bij het kiezen van de ideale makelaar!            

Een informatief blog

Op de huizenmarkt draait alles om informatie. Informatie over de beweegredenen van een verkoper, maar ook over de prijzen in de regio of de situatie op de landelijke woningmarkt. Tarieven van makelaars zijn met name daarop gebaseerd, maar je kunt vooraf zelf al wel wat onderzoek doen. Op bovenstaande site vind je een handig blog waar je meer leest over het kopen van het huis, of bijvoorbeeld het ontbinden van een contract. Zo sta je een stuk zelfverzekerder in je schoenen wanneer je naar de bank stapt voor een hypotheek!

Lees meer…