Je kunt niet zonder cv

lifebrander - cvBen je op zoek naar een nieuwe baan, dan kun je natuurlijk niet zonder actuele cv. Wat is dit nu precies? Deze afkorting staat voor Curriculum Vitae, wat Latijn is voor loop van je leven oftewel levensloop. Dit geeft ook meteen deels aan wat er van je verwacht wordt met een dergelijk document, je dient er je levensloop mee aan te geven. Aan de hand van je cv kunnen werkgevers beoordelen of jij eventueel geschikt zou zijn voor de baan die zij vrij hebben of niet. Het is daarom belangrijk dat jij hiermee er uit springt, dat jouw sollicitatiebrief opvalt en dat men ook echt naar jouw vaardigheden en arbeidsverleden gaat kijken om te zien of je bij hen past. Veel mensen maken zich vooral zorgen om het maken van een goede indruk tijdens het sollicitatie gesprek, maar je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat je hiervoor uitgenodigd wordt. Doordat er veel mensen werkloos zijn sinds de economische crisis, komen er voor iedere functie altijd veel sollicitatiebrieven binnen. Om ervoor te zorgen dat jij ook echt op gesprek uitgenodigd wordt, is het dus van belang dat je ervoor zorgt dat jij er door je brief en cv dusdanig uitspringt dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Dat geeft je de kans om echt meer van jezelf te laten zien.

Wat zet je in je cv?

Zoals gezegd betekent cv dus letterlijk levensloop, maar dat betekent niet dat je ook daadwerkelijk je hele levensloop hierin vermeldt. Voor een bedrijf is het immers vaak niet heel relevant om te weten hoeveel vrienden je had op de basisschool of wat voor cijfers je toen gehaald hebt. Nee, het gaat ze om wat jouw onderscheid van anderen. Daarbij gaat het dan natuurlijk vooral om zaken als de vervolgopleidingen die je gedaan hebt en cursussen die relevant zijn voor de baan. Dit is dus het soort zaken dat je zeker op je cv moet vermelden. Heb je vrijwilligersfuncties vervuld die aantonen dat je vaardigheden op een bepaald gebied hebt, bijvoorbeeld dat je veel ervaring hebt met social media of met netwerken, dan vermeld je die natuurlijk ook, zolang het relevant is voor de baan die je wilt krijgen. Met andere woorden, je licht in je cv die zaken over jezelf uit die van pas komen bij het werk dat je zou willen gaan doen. Het is dus een manier om aan de werkgever te laten zien dat jij heel erg geschikt bent voor die functie.

Aanpassen aan vacature

Dit betekent ook dat het in veel gevallen handig kan zijn om je cv aan te passen aan de vacature waar je op reageert. Dat betekent niet dat je er dingen bij moet verzinnen, maar dat je die competenties, opleidingen en vaardigheden naar voren laat komen die voor die functie het meest relevant zijn. De belangrijkste zaken licht je dan wat uitgebreider uit, terwijl je andere cursussen die je gevolgd hebt of functies die je gehad hebt slechts kort aanstipt. Het maken van een goede cv is dus niet heel eenvoudig, helemaal vanwege de hoge concurrentie die er tegenwoordig is. Wil jij zeker weten dat je die van jou zo goed mogelijk opstelt? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de site van Lifebrander. Bij hen kun je heel veel informatie vinden op dit gebied, bijvoorbeeld over:

  • de verschillende manieren van indelen, zoals chronologisch of functioneel
  • het uiterlijk, oftewel de opmaak van het document
  • tips over omgaan met gaten in je carrière

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw cv er zo goed mogelijk uitspringt, lees je dus de tips op Lifebrander!