Hoe weet je of je in een authentieke agriturismo Sicilië verblijft?

Toen mijn man me vroeg waar ik de zomervakantie wou doorbrengen, antwoordde ik hem: ” We verblijven in een agriturismo Sicilië”. Herinneringen aan andere verblijven in agriturismi overspoelden mijn geest, van de manden met groenten bereidwillig verstrekt aan tot de rondleidingen en proeverijen in familiebedrijven en wijnhuizen. Mijn man en ik stonden te popelen om de citroenboomgaard van Tenuta Don Paolino bij Avola te bereiken. Met meer dan 2.000 citroenbomen, keken we beiden uit naar heel wat wandelingen in de boomgaarden van deze agriturismo. Dus, wat is een “agriturismo” precies? De letterlijke vertaling is zoiets als “vakantieboerderij” of “boerderijresort”. Mijn familie en ik verbleven in verschillende agriturismi in Toscane, Piemonte, Le Marche en Sicilië. Het is een echt authentieke manier van reizen en je leert er echt de mensen en hun cultuur mee kennen, het “zout van de aarde”, en die van de landbouw leven. Aangekomen bij Tenuta Don Paolino vertelde ik onze gastheer, Paolo, gretig dat ik een artikel over agriturismi zou schrijven en vroeg ik of ik hem mocht interviewen. Ik zei dat we blij waren om te verblijven in de agriturismo van zijn familie. Nou, let op, dit was allemaal in het Italiaans en toen hij me vragend aankeek, dacht ik dat mijn Italiaans nog wat bijgeschaafd moest worden. Helaas, het was niet mijn Italiaans dat slecht was, maar wel dat wat ik had begrepen van een agriturismo Sicilië. Inderdaad, deze prachtige, moderne, onlangs gerenoveerde boerderij in het midden van een geurige citroenboomgaard was een Bed and Breakfast. Maar een agriturismo? Nee! Hoezo nee?

Wat maakt een agriturismo Sicilië tot een echte agriturismo?

Tijdens het ontbijt legde Paolo me uit dat hij en zijn vader de citroenen oogsten en verkopen aan lokale markten. Van de voormalige boerderij, nu een stijlvolle structuur met een nieuw tweede verhaal, heeft hij vijf slaapkamers en badkamers gemaakt, de limiet voor B & B’s in dit deel van Italië. Later in de week hoorde ik dat Paolo eigenlijk een architect is, wat de verbazingwekkende structuur verklaart die hij voor de gasten heeft gecreëerd. Toen ik de omgeving ging verkennen en in de citroenboomgaarden belandde, kwam de veronderstelling in me naarboven dat “tenuta” een Siciliaanse benaming voor een agriturismo Sicilië zou kunnen zijn. Maar nee, tenuta betekent eenvoudig “gebied” of “land”. Ik raakte helemaal in de war en bestookte mezelf met vragen. Waren de andere “agriturismi” waar ik had verbleven echt vakantieboerderijen? Ik besloot Chiara Andreis in Cascina Sant’Eufemia bij Sinio te contacteren via Messanger en stelde haar de vraag: “Wat maakt een agriturismo Sicilië tot een agriturismo? Zijn jullie een agriturismo Sicilië? Si! Ja! Maar nu snap ik het verschil! Jij ook? We verbleven een week bij Cascina Sant’Eufemia tussen de wijnranken en hazelnootbomen, en vulden onze tijd met:

  • kijkend naar het dagelijkse komen en gaan van Chiara’s echtgenoot Paolo en haar vader die het land bewerkten
  • we hielpen af en toe op het land (als het niet te warm was)
  • we genoten samen van een enorm en ontspannen ontbijt
  • kregen een mooi appartement met een antiek bed van de grootouders van Chiara
  • werden verwend met onverwachte cullinaire traktaties door Chiara bereid en bedoeld als snacks 
  • Chiara leerde me enkele typische gerechten maken, alsook die heerlijke verse jam die we tijdens het ontbijt kregen

Wil jij ook een unieke vakantie beleven?

Bezoek dan vandaag nog de website www.myitaly.nl. Via My Italy is het supereenvoudig om van een agriturismo Sicilië te genieten. Het enige wat moeilijk is, is het ruime aanbod. Maar ook dat is op te lossen, probeer elke vakantie gewoon een andere uit!